Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia M

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1400-113MIK-M
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia M
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Założenia (opisowo):

Zaliczenie przedmiotów obowiązkowych na I roku studiów I stopnia na kierunku Ochrona Środowiska Wydziału Biologii. Dla innych studentów Wydz. Biologii i Studiów Międzywydziałowych wystarczająca jest znajomość biologii na poziomie licealnym w zakresie rozszerzonym.

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Wykład: przedstawiane są podstawowe wiadomości o mikroorganizmach prokariotycznych (bakteriach i archeonch) oraz o wirusach. Zagadnienia takie jak morfologia i budowa komórki prokariotycznej, przeprowadzane procesy metaboliczne, podstawy genetyki bakterii są omawiane ze szczególnym uwzględnieniem cech unikatowych organizmów prokariotycznych i ich różnorodności. W dalszym toku wykładu nawiązując do przedstawionych podstawowych zagadnień omawiane są : środowiska bytowania mikroorganizmów i wzajemne relacje zarówno abiotycznych elementów środowiska z mikroorganizmami jak i stosunki między mikroorganizmami i i innymi organizmami oraz zastosowania mikroorganizmów w wielu dziedzinach działalności człowieka.

Ćwiczenia: studenci zapoznają się praktycznie z zagadnieniami poruszanymi na wykładzie: morfologią i budową komórki bakteryjnej (obserwacje mikroskopowe), metabolizmem bakterii (posiewy na różne podłoża testowe) oraz izolują i charakteryzują mikroorganizmy ze środowisk naturalnych.

Pełny opis:

Wykład: Ogólna charakterystyka obiektu badań w mikrobiologii.

Krótka charakterystyka wirusów. Budowa i funkcje różnych organelli komórki prokariotycznej, formy przetrwalne. Różnorodność metaboliczna prokariotów. Środowiska bytowania mikroorganizmów- wzajemny wpływ abiotycznych elementów środowiska i mikroorganizmów, symbiozy z udziałem mikroorganizmów.

Podstawy genetyki bakterii.

Wykorzystanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu, oczyszczaniu scieków i bioremediacji.

Ćwiczenia: Tematyka ćwiczeń jest częściowo powiązana z zagadnieniami omawianymi na wykładach. Ćwiczenia mają charakter pracy laboratoryjnej wykonywanej w zespołach i obejmują następujace tematy:

Techniki mikrobiologiczne - praca sterylna, posiewy mikrobiologiczne, prowadzenie hodowli na różnych podłożach.

Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk stosując odpowiednie techniki pracy laboratoryjnej: określanie ich liczebności, uzyskiwanie czystych kultur.

Prowadzenie obserwacji mikroskopowych: przygotowywanie preparatów barwionych metodami prostymi i złożonymi, obserwacje przyżyciowe.

Charakterystyka metabolizmu bakterii poprzez obserwacje zmian w hodowlach bakteryjnych na różnych podłożach: typy pokarmowe, źródła energii, węgla i azotu, metabolizm w warunkach tlenowych i beztlenowych.

Bakteryjne skażenie wód - badanie bakterii grupy coli.

Literatura:

1) Kunicki-Goldfinger W.J.H. "Życie bakterii". PWN, 2001.

2) Schlegel H.G. "Mikrobiologia ogólna". PWN, 1996.

3) Salyers A.A, Whitt D.D. "Mikrobiologia - różnorodność, chorobotwórczość i środowisko". PWN, 2003.

4) Baj J., Markiewicz Z. (red.) "Biologia molekularna bakterii". PWN, 2006.

5) Różalski A. "Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej - skrypt dla studentów biologii". Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996.

Efekty uczenia się:

WIEDZA

Ma wiedzę w zakresie podstawowej terminologii stosowanej w ekologii mikroorganizmów. Zna przebieg podstawowych procesów ekologicznych. K_W02

Rozumie znaczenie pracy doświadczalnej, a także zna podstawowe metody i techniki laboratoryjne, pomiarowe i obrazowe stosowane w badaniach występowania i funkcjonowania mikroorganizmów w środowisku. K_W03, K_W04

Ma wiedzę w zakresie globalnych problemów ochrony przyrody (tj. zachowania równowagi przemian w biosferze) powiązanych z koniecznością zachowania prawidłowego stanu i funkcjonowania mikroflory środowiskowej. K_W06, K_W07

Opisuje aktualne problemy cywilizacyjne związane z koniecznością godzenia rozwoju gospodarczego wywołującego zakłócenia w obiegu materii z wymogami zachowania równowagi mikroflory w biosferze. K_W08

Charakteryzuje skład mikroflory w różnych środowiskach biosfery w tym środowiskach ekstremalnych. K_W11

UMIEJĘTNOŚCI

Wykonuje samodzielnie lub w zespole proste obserwacje i doświadczenia mikrobiologiczne i interpretuje wyniki w świetle znanych badań. K_U01

Stosuje podstawowe mikrobiologiczne techniki i narzędzia badawcze wykorzystywane do oceny stanu i funkcjonowania mikroorganizmów w różnych środowiskach oraz potrafi interpretować podstawowe wskaźniki stanu mikroflory. K_U04, K_U05

Analizuje przyczyny zagrożeń środowiska i różnorodności właściwej mikroflory oraz potrafi wskazać odpowiednie metody i techniki badawcze, gwarantujące przywrócenie prawidłowego stanu mikroflory środowisk. K_U08, K_U13

Stosuje podstawowe metody pobierania mikrobiologicznych prób z różnych środowisk i wykonuje podstawowe analizy przemian biochemicznych pozwalających na ocenę stanu mikroflory. K_U09

Potrafi rozpoznać i wyjaśnić, na podstawie różnych źródeł, podstawowe problemy związane z gospodarowaniem zasobami naturalnymi. K_U10

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

Ma świadomość odpowiedzialnego stosowania zasad bezpieczeństwa i higieny podczas pracy w laboratorium mikrobiologicznym. K_K01

Rozumie potrzebę poszerzania i stałego aktualizowania wiedzy z zakresu mikrobiologii środowiskowej koniecznej w realizacji zadań zawodowych w ochronie środowiska. K_K02

Rozumie konieczność i ma potrzebę stosowania i respektowania zasad zrównoważonego rozwoju w życiu codziennym oraz gospodarce. K_K04, K_K06

Potrafi odpowiedzialnie i efektywnie pracować samodzielnie, jak i w zespole w różnych rolach podczas wykonywania zadań badawczych. K_K05, K_K07

Metody i kryteria oceniania:

Wykład - w formie egzaminu pisemnego; ocenie podlega materiał będący treścią wykładu. Zaliczenie wymaga uzyskania min. 51% liczby punktów.

Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń na ocene pozytywną.

Ćwiczenia - w formie sprawdzianu pisemnego. Zaliczenie wymaga uzyskania min. 51% liczby punktów.

Warunkiem dopuszczenia do sprawdzianu jest nie wiecej niż 1 nieobecność.

Praktyki zawodowe:

Nie

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.
ul. Pasteura 1, 02-093 tel: +48 22 55 26 230 http://www.chem.uw.edu.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)