Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Turystyka kulturowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1900-3-TUK-GSW-WW
Kod Erasmus / ISCED: 07.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0532) Nauki o ziemi Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Turystyka kulturowa
Jednostka: Wydział Geografii i Studiów Regionalnych
Grupy: Przedmioty do wyboru WGSR, dzienne studia II stopnia - sem. zimowy
Przedmioty do wyboru, dzienne studia II stopnia (Geografia świata) - sem. zimowy
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Celem zajęć jest zdefiniowanie i przedstawienie zróżnicowania zjawiska turystyki kulturowej. Przedmiot jest prowadzony w prowadzony w formie wykładu z elementami zajęć projektowych.

Pełny opis:

Na zajęciach zostanie omówiona następująca problematyka:

- rozumienie pojęcia turystyka kulturowa

- uwarunkowania rozwoju turystyki kulturowej

- kryteria podziału i klasyfikacje turystyki kulturowej

- wybrane formy turystyki kulturowej (np. turystyka dziedzictwa, turystyka archeologiczna, turystyka industrialna, turystyka kulinarna, eno- i biroturystyka, turystyka rozrywkowa i „dark tourism”)

- wioski kulturowe i tematyczne

- promocja obszaru poprzez turystykę kulturową (projekt)

Przedmiot prowadzony jest w formie wykładów oraz zajęć projektowych.

Nakład pracy studenta: 3 ETCS = 3 x 25h = 75h

(N) praca w bezpośrednim kontakcie z nauczycielem

(S) praca własna (samodzielna) studenta

Zajęcia (wykład) – 30h (N)

Konsultacje – 8h (N)

Zaliczenie wykładu – 2h (N)

Samodzielne przygotowanie do zaliczenia – 15h (S)

Przygotowanie do zajęć projektowych – 20h (S)

Literatura:

Buczkowska K., 2014, Portret współczesnego turysty kulturowego, Akademia Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu, Poznań.

Durydiwka M., 2015, Przestrzenie sakralne i sposoby ich wykorzystania we współczesnej turystyce, (w:) E. Bilska-Wodecka, I. Sołjan (red.), Geografia na przestrzeni wieków. Tradycja i współczesność, Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej UJ, Kraków, 431-444.

Hall D., 2007, Turyzm, mobilność i odpowiedzialność w „nowej” Europie, „Turyzm” 17, 1-2, 43-61.

Jackowski A., 2003, Święta przestrzeń świata. Podstawy geografii religii, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.

Jędrysiak T., 2010, Wiejska przestrzeń kulturowa, PWE, Warszawa.

Kołodziejczyk A., 1979, Rola elementów kultury w turystyce, Instytut Turystyki, Warszawa.

Kowalczyk A. (red.), 2008, Turystyka kulturowa. Spojrzenie Geograficzne, UW WGiSR, Warszawa.

Krakowiak B., Stasiak A., Włodarczyk B., 2013, Kultura i turystyka – miejsca spotkań, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego Łódź

Mikos von Rohrscheidt A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, GWSHM w Gnieźnie, Gniezno.

Mikos von Rohrscheidt A., 2020, Zarządzanie w turystyce kulturowej, tom I: Konteksty. Koncepcje. Strategie, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań.

Mikos von Rohrscheidt A., 2020, Zarządzanie w turystyce kulturowej, tom II: Obszary. Relacje. Oferta, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań.

Park Hung-yu, 2009, Heritage tourism. Emotional Journeys into Nationhood, Annals of Tourism Research 37, 1, 116-135.

Smith M.K., 2009, Issues in Cultural Tourism and Studies Routledge, London and New York.

Włodarczyk B., Krakowiak B., 2012, Kultura i turystyka – wspólne korzenie, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego Łódź.

Włodarczyk B., Krakowiak B., Latosińska J., 2011, Kultura i turystyka – wspólna droga, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego Łódź.

Wybrane artykuły z czasopism zagranicznych (np. Annals of Tourism Research, Journal of Cultural Studies) i polskich (np. Turyzm, Prace Geograficzne, Prace i Studia Geograficzne, Turystyka Kulturowa).

Efekty uczenia się:

WIEDZA: absolwent zna i rozumie

- złożone procesy społeczne, polityczne i kulturowe w społecznościach terytorialnych (K_W03)

- najważniejsze problemy przyrodnicze i społeczne współczesności w skali lokalnej, regionalnej, globalnej oraz wyjaśnia ich genezę i konsekwencje (K_W11)

UMIEJĘTNOŚCI: absolwent potrafi

- wykonać prezentację kartograficzną i wizualizację danych przestrzennych w zagadnieniach z geografii kultury (K_U03)

- wykorzystywać krytycznie literaturę naukową i inne źródła także w języku obcym w zakresie geografii kultury (K_U07)

POSTAWY I KOMPETENCJE SPOŁECZNE: absolwent jest gotów do

- poszerzania kompetencji zawodowych i aktualizacji wiedzy z zakresu geografii, wzbogaconej o wymiar interdyscyplinarny (K_K01)

- oceny różnorodności kulturowej świata i akceptuje zasady zachowania wynikające z szacunku i życzliwości wobec przedstawicieli innych kultur (K_K02)

Metody i kryteria oceniania:

Na zaliczenie końcowe składa się:

- projekt 1 – maks. 10 punktów

- projekt 2 – maks. 10 punktów

- test z pytaniami zamkniętymi z zagadnień omawianych w pierwszej części zajęć – maks. 20 punktów (do zaliczenia należy uzyskać co najmniej 12 punktów)

Ocena końcowa wystawiana jest na podstawie liczby otrzymanych punktów. Warunkiem koniecznym zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie co najmniej 60% łącznej liczby punktów z testu i projektów.

Praktyki zawodowe:

Brak.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-01-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Durydiwka
Prowadzący grup: Katarzyna Duda-Gromada, Małgorzata Durydiwka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.
ul. Pasteura 1, 02-093 tel: +48 22 55 26 230 http://www.chem.uw.edu.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)