Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-PRZED-OG
Kod Erasmus / ISCED: 04.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0410) Biznes i administracja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: Przedmioty ogólnouniwersyteckie na Uniwersytecie Warszawskim
Przedmioty ogólnouniwersyteckie społeczne
Przedmioty ogólnouniwersyteckie Wydziału Zarządzania
Przedmioty ogólnouniwersyteckie Wydziału Zarządzania realizowane w CENT
Przedsiębiorczość
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Założenia (opisowo):

Przedmiot realizowany zdalnie.



Zajęcia nie są przeznaczone dla studentów Wydziału Zarządzania UW.


Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 20 osób.


Tryb prowadzenia:

zdalnie

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zaprezentowanie aktualnych problemów i nowoczesnych koncepcji przedsiębiorczości studentom zdobywającym wiedzę na kierunkach niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem. W szczególności poruszane są takie zagadnienia jak: uwarunkowania działań przedsiębiorczych, proces przedsiębiorczy, kompetencje przedsiębiorcze.

 Predyspozycje i cechy przedsiębiorcze

 Wiedza i umiejętności przedsiębiorców; źródła wiedzy formalne i nieformalne

 Sposoby uczenia się przedsiębiorców

 Budowanie relacji: networking

Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy (studenci kierunków niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem).

Osiągniecie celów to ok. 30 godz. pracy studentów.

Pełny opis:

Przedmiot prezentuje podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości i ich praktyczną aplikację. W trakcie zajęć zostaną omówione, a także przećwiczone w praktyce (ćwiczenia, studia przypadków) następujące zagadnienia:

- pojęcie przedsiębiorczości; uwarunkowania i stan przedsiębiorczości w Polsce

- uwarunkowania działalności start-up’ów

- szansa, zespół, zasoby jako elementy procesu przedsiębiorczego

- proces przedsiębiorczy: od szansy do przedsiębiorstwa:

 Szansa – istota, sposoby identyfikacji; skąd się biorą pomysły na biznes i jak można je oceniać

 Innowacje – rodzaje, źródła; elementy zarządzania innowacjami

 Definiowanie koncepcji biznesu: model biznesowy i jego główne składniki

 Organizacyjne aspekty rozpoczynania działalności gospodarczej

- Kompetencje przedsiębiorcze: pojęcie, diagnozowanie, doskonalenie:

 Predyspozycje i cechy przedsiębiorcze

 Wiedza i umiejętności przedsiębiorców; źródła wiedzy formalne i nieformalne

 Sposoby uczenia się przedsiębiorców

 Budowanie relacji: networking

Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy (studenci kierunków niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem).

Osiągniecie celów to ok. 30 godz. pracy studentów.

 Budowanie relacji: networking

Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy (studenci kierunków niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem).

Blok przeznaczony jest dla studentów wszystkich kierunków z wyjątkiem tych oferowanych przez Wydział Zarządzania i Nauk Ekonomicznych.

Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 12 osób.

Osiągnięcie celów to ok. 30 godzin pracy studenta.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Glinka, B. i Gudkova, S. 2011, Przedsiębiorczość, Warszawa: Wolters Kluwer.

2. Osterwalder, A. i Pigneur, Y. 2012 Tworzenie modeli biznesowych. Warszawa: One Press.

Materiały dostarczone przez prowadzących zajęcia.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu Przedmiotu osiągnięte zostaną efekty w następujących obszarach:

• Wiedza; student:

o Zna podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

o Wie, jakie są uwarunkowania przedsiębiorczości w Polsce

o Wie, jaka jest istota procesu przedsiębiorczego

o Wie, co to są szansy rynkowe i jakie są sposoby ich identyfikacji

o Zna pojęcie innowacji i identyfikuje różne rodzaje i źródła innowacji

o Wie, co to jest model biznesowy i jakie są jego składowe

o Zna organizacyjne aspekty rozpoczynania działalności gospodarczej

o Zna pojęcie kompetencji przedsiębiorczych i określa jakie są składowe kompetencji

• Umiejętności:

o Potrafi analizować zależności pomiędzy elementami procesu przedsiębiorczego

o Potrafi identyfikować i oceniać szanse rynkowe

o Potrafi zaprojektować ogólny proces zarządzania innowacjami

o Potrafi stworzyć model biznesowy dla nowego przedsięwzięcia

o Potrafi wykorzystać dostępne źródła informacji dotyczące rozpoczynania działalności gospodarczej

o Umie zdiagnozować własne kompetencje przedsiębiorcze i potrafi zaprojektować i zrealizować działania służące ich podnoszeniu

• Kompetencje społeczne:

o Potrafi w bardziej świadomy sposób budować społeczne relacje (networking)

o Wie, jakie jest znaczenie zespołu w procesie przedsiębiorczym

o Doskonali swoje umiejętności pracy w grupie

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu wymaga aktywnego udziału w zajęciach, prac indywidualnych i wykonywanych w grupach ćwiczeń

Ocena ciągła.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Chlebiej-Kulma, Paweł Kłobukowski
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Uwagi:

Zajęcia nie są przeznaczone dla studentów Wydziału Zarządzania UW.

Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 25 osób.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)

Okres: 2024-02-19 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Chlebiej-Kulma, Paweł Kłobukowski, Karina Sachpazidu
Prowadzący grup: Karina Sachpazidu
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-01-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Chlebiej-Kulma, Paweł Kłobukowski, Karina Sachpazidu
Prowadzący grup: Joanna Chlebiej-Kulma, Karina Sachpazidu
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-17 - 2025-06-08
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Chlebiej-Kulma, Paweł Kłobukowski, Karina Sachpazidu
Prowadzący grup: Joanna Chlebiej-Kulma, Paweł Kłobukowski, Karina Sachpazidu
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.
ul. Pasteura 1, 02-093 tel: +48 22 55 26 230 http://www.chem.uw.edu.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)