Manager innowacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2700-M-API-D1MI |
Kod Erasmus / ISCED: |
15.0
|
Nazwa przedmiotu: | Manager innowacji |
Jednostka: | Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii |
Grupy: |
API-DZIENNE II STOPNIA - 1 semestr |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Przygotowanie studenta do kreowania oraz implementacji do praktyki gospodarczej rozwiązań nacechowanych innowacyjnością. Przedstawienie podstawowych kategorii realizacji prac B+R oraz sposobu ich prowadzenia. |
Pełny opis: |
Konwersatorium – ma za zadanie przedstawienie szerokiego spektrum wiedzy związanej z kreowaniem innowacji, wykorzystania odpowiednich technik i narzędzi do realizacji prac odznaczających się innowacyjnym charakterem. Na łamach przedmiotu poruszane będzie zakres tematyczny odnoszący się do pojęcia innowacji i innowacyjności, typów innowacji, wykorzystania design thinking w kreowaniu innowacji, pomiaru działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, pomiaru potencjału biznesowego przedsiębiorstw w zakresie zdolności do kreowania i wytwarzania innowacji, proces zarządzania innowacjami. |
Literatura: |
1. Sołtysik M., Projektowanie strategii innowacji, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2021. 2. Czyżewska M., Innowacje. Start-upy. Ryzyko, Wydawnictwo CeDeWu, 2020. 3. Kotler P., Innowacyjność – przepis na sukces, Wydawnictwo: Rebis – Dom. 4. Krippendorff K., Wprowadzanie innowacji od wewnątrz, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2020. 5. Potwora D., Potwora W., Innowacje a strategie marketingowe przedsiębiorstw, Difin, 2020. |
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie. Pojęcie innowacji i innowacyjności. Cele i efekty innowacji przedsiębiorstwach. Typy innowacji według przedmiotu: Innowacje produktowe i innowacje w procesach biznesowych. Wykorzystanie design thinking w kreowaniu innowacji. Pomiar działalności innowacyjnej przedsiębiorstw. Pomiar potencjału biznesowego przedsiębiorstw w zakresie innowacji Rodzaje działań istotnych z punktu widzenia innowacji. Proces zarządzanie innowacjami. Źródła środków finansowych na działalność innowacyjną. |
Metody i kryteria oceniania: |
Test zaliczeniowy. Liczba punktów Ocena <20 2.0. 20 - 23 3.0. 24 - 27 3.5. 28 - 31 4.0. 32 - 35 4.5. 36 - 40 5.0. |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR KON
CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jakub Tomczak | |
Prowadzący grup: | Jakub Tomczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.