Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Manager innowacji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2700-M-API-D1MI
Kod Erasmus / ISCED: 15.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0320) Dziennikarstwo i informacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Manager innowacji
Jednostka: Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii
Grupy: API-DZIENNE II STOPNIA - 1 semestr
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Przygotowanie studenta do kreowania oraz implementacji do praktyki gospodarczej rozwiązań nacechowanych innowacyjnością. Przedstawienie podstawowych kategorii realizacji prac B+R oraz sposobu ich prowadzenia.

Pełny opis:

Konwersatorium – ma za zadanie przedstawienie szerokiego spektrum wiedzy związanej z kreowaniem innowacji, wykorzystania odpowiednich technik i narzędzi do realizacji prac odznaczających się innowacyjnym charakterem. Na łamach przedmiotu poruszane będzie zakres tematyczny odnoszący się do pojęcia innowacji i innowacyjności, typów innowacji, wykorzystania design thinking w kreowaniu innowacji, pomiaru działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, pomiaru potencjału biznesowego przedsiębiorstw w zakresie zdolności do kreowania i wytwarzania innowacji, proces zarządzania innowacjami.

Literatura:

1. Sołtysik M., Projektowanie strategii innowacji, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2021.

2. Czyżewska M., Innowacje. Start-upy. Ryzyko, Wydawnictwo CeDeWu, 2020.

3. Kotler P., Innowacyjność – przepis na sukces, Wydawnictwo: Rebis – Dom.

4. Krippendorff K., Wprowadzanie innowacji od wewnątrz, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2020.

5. Potwora D., Potwora W., Innowacje a strategie marketingowe przedsiębiorstw, Difin, 2020.

Efekty uczenia się:

Student zna i rozumie.

Pojęcie innowacji i innowacyjności.

Cele i efekty innowacji przedsiębiorstwach.

Typy innowacji według przedmiotu: Innowacje produktowe i innowacje w procesach biznesowych.

Wykorzystanie design thinking w kreowaniu innowacji.

Pomiar działalności innowacyjnej przedsiębiorstw.

Pomiar potencjału biznesowego przedsiębiorstw w zakresie innowacji

Rodzaje działań istotnych z punktu widzenia innowacji.

Proces zarządzanie innowacjami.

Źródła środków finansowych na działalność innowacyjną.

Metody i kryteria oceniania:

Test zaliczeniowy.

Liczba punktów Ocena

<20 2.0.

20 - 23 3.0.

24 - 27 3.5.

28 - 31 4.0.

32 - 35 4.5.

36 - 40 5.0.

Praktyki zawodowe:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jakub Tomczak
Prowadzący grup: Jakub Tomczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.
ul. Pasteura 1, 02-093 tel: +48 22 55 26 230 http://www.chem.uw.edu.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)