Rafinacja Informacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2700-M-ZBD-D2RI |
Kod Erasmus / ISCED: |
15.1
|
Nazwa przedmiotu: | Rafinacja Informacji |
Jednostka: | Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii |
Grupy: |
BD-DZIENNE II STOPNIA - semestr 2 rok 1 |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z ideą rafinacji informacji oraz z praktycznymi aplikacjami tej metody. |
Pełny opis: |
Przedmiot dotyczy informacji cyfrowych i ich gromadzenia. Studenci zapoznają się z identyfikacją dostępnych źródeł informacji. Główna uwaga skierowana będzie w stronę Big Data i wartość ukrytej w tego rodzaju zasobach. Studenci zapoznają się z rafinacją informacji – metodą pozyskiwania informacji. Przedmiot obejmuje również: identyfikację sentymentów, modele badanych zjawisk i modele predykcji. Zastosowanie mają narzędzia takie jak wyrażenia regularne czy dzielenie łańcuchów. W ramach przedmiotu przedstawione zostaną analizy przypadków, a w tym wyniki rafinacji informacji oraz praktycznych aspektów rafinacji danych z uwzględnieniem ich czyszczenia. Przedmiot realizowany w formie wykładów i ćwiczeń. |
Literatura: |
Primary Literature • Bowles M., “Machine Learning in Python. Essential Techniques for Predictive Analysis”, Wiley, 2015 • Breiman L., “Statistical Modeling: The Two Cultures“, Statistical Science, 2001, Vol. 16, No. 3, 199–231 • Brownlee J., “Deep Learning for Natural Language Processing”, MLM, 2017 • Dinsmore T., “Disruptive Analytics, Charting Your Strategy for Next-Generation Business Analytics”,Springer 2016 • Goodfellow I., Bengio Y.,Courville A.,”Deep Learning” MIT Press, 2018 • Ed. Leonelli S., Tempini N., “Data Journeys in the Sciences”, Springer (open), 2020 • Ed. Trovati M., Hill R., AnjumA., Zhu S., Liu L., “Big-Data Analytics and Cloud Computing. Theory, Algorithms and Applications”, Springer 2015 Secondary Literature • Gogołek, W. „Technologie informacyjne mediów”. Warszawa: Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2006. • Kleppmann, M., Walczak T., „Przetwarzanie danych w dużej skali: niezawodność, skalowalność i łatwość konsekwencji systemów”. Gliwice: Helion, 2018. • Mayer-Schönberger, V., Cukier K., Głatki M.,. Big data: rewolucja, która zmieni nasze myślenie, pracę i życie”. Warszawa: MT Biznes, 2014. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: Wiedza - wie na czym polega rafinacja informacji, - wie jak szukać wartościowych informacji z dziedziny nauki, biznesu, polityki, mediów i innych obszarów działalności człowieka. - zna metody rafinacji dla danych ustrukturyzowanych i nieustrukturyzowanych, - zostaje zapoznany z przykładowymi studiami przypadków rafinacji danych, Umiejętności - posiada wiedzę niezbędną w zakresie rafinacji danych, itd., - posiada umiejętność konstruowania wyrażeń regularnych, - potrafi dobrać oprogramowanie do rafinacji danych ze stron internetowych i innych źródeł danych, Inne kompetencje - student posiada kompetencje w zakresie badania i rafinowania szerokiego spektrum surowych informacji. Przedmiotowe kompetencje mogą być przydatne w badaniach naukowych, zespołach analitycznych, podmiotach biznesowych przetwarzających duże zbiory danych ustrukturyzowanych i nieustrukturyzowanych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na ocenę – projekt Zaliczenie ćwiczeń – na ocenę - bieżąca ocena pracy studenta. Ocena końcowa stanowi średnią ważoną: 60% - ocena projektu, 30% - aktywność na zajęciach, 10% - obecność. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WAR
WAR
PT |
Typ zajęć: |
Warsztaty, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Karwański | |
Prowadzący grup: | Marek Karwański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-17 - 2025-06-08 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WAR
WAR
PT |
Typ zajęć: |
Warsztaty, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Karwański | |
Prowadzący grup: | Marek Karwański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.