Język angielski - poziom zaawansowany, kurs półinternetowy, profil kulturowy [4024-ANGPINTC1-CUL]
Semestr zimowy 2024/25
Lektorat,
grupa nr 1
Przedmiot: | Język angielski - poziom zaawansowany, kurs półinternetowy, profil kulturowy [4024-ANGPINTC1-CUL] | ||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2024/25 [2024Z]
(zakończony)
Lektorat [LEK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 18 | ||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 20 | ||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Magdalena Richards | ||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Wszystkie linki do artykułów, filmów i podcastów znajdują się w lekcjach kursu na platformie Moodle: http://193.0.91.32/ (http://szjo-moodle.uw.edu.pl/) Słowniki internetowe: https://en.oxforddictionaries.com/ http://dictionary.cambridge.org/ Prezentacje i materiały własne prowadzącej zajęcia |
||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
Tytuł kursu: SAVOURING BRITISH CULTURE SEMESTR ZIMOWY 1. Freshers’ week at British universities, Raisin Weekend at St Andrews 2. The Fourth Plinth and its offbeat installations 3. Treasures of The National Gallery and The National Portrait Gallery 4. Visiting Tate Modern and Tate Britain 5. Bonfire Night – its origins and celebrations 6. London's walks and landmarks 7. The surprising history of London's coffeehouses 8. Stephen Fry's Key to the City – visiting the Square Mile 9. Cockney rhyming slang 10. Christmas in Britain 11. The surprising history of 10 Downing Street 12. Celebrations of Burns Night in Scotland 13. Scottish jokes, Scottish character, Loch Ness 14. Final reflection SEMESTR LETNI: 1. Exam time traditions and superstitions 2. Weird and wonderful British University traditions 3. Britain’s oldest universities 4. Visiting Oxford and Cambridge 5. Advantages and disadvantages of studying in one's home town/city 6. "The Theory of Everything" - Stephen Hawking’s biopic 7. Royal Maundy and Easter in Britain 8. Challenges that British millennials face 9. A visit to Stratford-upon-Avon and the Globe Theatre in London 10. May Morning in Oxford, the Gaudie and the May Dip in St Andrews 11. Weird and wonderful British parliamentary traditions 12. Jamie Oliver and British cuisine 13. British pubs 14. The charm of the British Isles 15. Final reflection |
||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
Metoda eklektyczna, wykorzystująca zintegrowane kształcenie przedmiotowo-językowe (CLIL - Content and Language Integrated Learning); podejście komunikacyjne, zadaniowe; dyskusja w grupie, ćwiczenia na rozumienie ze słuchu, praca z tekstem, filmami i podcastami, praca na platformie Moodle: wypowiedzi i dyskusje na forum, tworzenie słowników, quizy leksykalne |
||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Warunki zaliczenia są dostępne na: https://szjo.uw.edu.pl/?page_id=3682 Skala ocen: 99 - 100% 5! (celujący) 93 - 98% 5 (bardzo dobry) 87 - 92% 4+ (dobry plus) 77 - 86% 4 (dobry) 71 - 76% 3+ (dostateczny plus) 60 - 70% 3 (dostateczny) Uwaga: Student musi uzyskać minimum 60% punktów za pracę na platformie internetowej Moodle i 60% za test zaliczeniowy. Liczba dopuszczalnych nieobecności - 2 (bez usprawiedliwienia) w semestrze. Za zaliczenie semestru zajęć (30h pracy na platformie + 30h pracy podczas zajęć), czyli osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się, student otrzymuje 2 ECTS. |
||||||||||||||||||||||||||
Uwagi: |
60-godzinny kurs pół-internetowy (30h zajęć w sali, 30h na platformie Moodle) na poziomie zaawansowanym (C1) dla studentów wszystkich Wydziałów UW chcących poszerzyć swoją wiedzę o kulturze brytyjskiej. Nacisk na wzbogacanie słownictwa, rozwijanie umiejętności czytania ze zrozumieniem i rozumienia ze słuchu, dyskutowanie, oraz zdobywanie wiedzy przydatnej do funkcjonowania w brytyjskim obszarze kulturowym. Aby uczestniczyć w kursie należy założyć konto na http://szjo-moodle.uw.edu.pl |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii.